Jak napsat příběh/knihu?

19.02.2009 20:22

Tento článek se bude zabývat tím, jak napsat povídku či knihu. Nečekejte nějaké úchvatné rady, které vám pomohou tak, že se zvás stane hned slavný/á nebo úspěšný/á spisovatel/ka. V tomto článku budu popisovat jen ty nejdůležitější věci, které ke psaní potřebujete.

POTŘEBY
  • Nejdříve ze všeho potřebujete papír a tužku či prupisku (také stačí počítač).
  • Dále potřebujete ruku (popř. ruce) abyste vůbec mohli psát ((pokud umíte psat nohama, stačí  vám ke psaní nohy)).
  • Poté je velmi důležité umět nějaký jazyk. Dejme tomu například Češtinu nebo Slovenštinu.
  • No a ze všeho nejdůležitější co potřebujete je příběh. Bez něj byste asi moc zajímavou věc nenapsali.

No, to bychom měli ty nejzákladnější pomůcky. Samozřejmostí je mozek a fantazie, ale to předpokládám za samozřejmé.

O ČEM PSÁT?

No, vlastně můžete psát o čemkoliv. Např. můžete psát o své cestě do zahraničí, o nějakém vašem zajímavém dobrodružství, o někom z okolí, o vašem křečkovi nebo prostě o něčem, co existuje pouze ve vaší hlavě.  V tomto máte prakticky neomezenou moc. Jenže je hlavní, aby to bylo zajímavé. Například psát o tom, že jste šli do školy a náhle jste zakopli, není moc zajímavé. Ale psát o tom, že jste šli do školy a náhle jste zakopli uprostřed přechodu a na vás se řítil autobus, který nechtěl zastavit, to je už trochu zajímavější.

Je lepší, si příběh trochu promyslet. Dá se to i bez přemýšlení, ale v těchto případech se budete zastavovat a přemýšlet co dál (pokud však nemáte talent na psaní příběhů bez přemýšlení). Poté je dobré si někdy při psaní položit otázku: "Je to vůbec zajímavé? Přečetl bych si tohle dobrovolně?" Pokud odpovíde ano, vše je v pořádku (což budete říkat asi pořád), pokud však ne, naskytla se chyba a vy ji budete muset opravit. Opravíte ji tak, že si přečtete znovu vše co jste už napsali, zamysleli se nad tím a upravili tak aby jste na otázku uvedenou výše mohli odpovědět ano.

Také záleží na tom, zda li píšete knihu, nebo povídku. Pokud píšete knihu, je jasné, že příběh bude muset být zajímavý , dlouhý a propracovaný. Zato u povídek stačí krátká zápletaka , která je sama o sobě zajímavá.

JAK PSÁT?

Pište tak, jak to uznáte za vhodné (nejlépe česky nebo slovensky). Nejdůležitější je aby měl text hlavu a patu. Dávejte si pozor na velmi dlouhá souvětí. ty dělají jen velikou neplechu. Stačí krátké jednoduché věty, které jsou srozumitelné a zároveň popohání děj kupředu.

JAK UKONČIT PŘÍBĚH/KNIHU?

Znám na to nejlepší slovo: KONEC.

ZÁVĚREČNÉ PRÁCE

Po dopsání povídky si odpočiňte tak na pět, deset minut. Je důležité nechat mozek chvíli odpočinout, než se vrhnete na poslední fázi a tím je opětovné přečtení. To logicky znamená, že si po sobě text znovu přečtete, opravíte gramatické chyby (samozřejmě ty, které najdete) a kdyžtak upravíte různé věty, pokud nedávají smysl. 

Pokud jste dopsali knihu, je dobré si odpočiniut i několik dní, než si ji přečtete. Urovnají se vám myšlenky a vy budete mít chladnou hlavu na opravování. 

No a to je všechno. Doufám, že jste od tohoto textu moc neočekávali. Jen jsem zde posal hlavní věci, které jsou pro příběh a knihu důležité. Takže doufám, že to chápete a prominete mi, že zde nejsou rady a tipy jak napsat dobrou knihu či příběh.     

 

 

 

Jak napsat příběh/knihu?

Re: Problém

Datum: 21.12.2010 | Vložil: Majolenka

Kamarádka mi poslala na facebooku odkaz na moc pěkný text, který je na internetu zadarmo a jsou tam miliony opravdu praktických rad, co řeší i to, na co se ptáš. Četla jsem si to dva dny a od té doby se k tomu pořád vracím, protože sama taky píšu (nebo se spíš snažím psát). Je to na https://beletris.cz/jak_knihu.php a je to taky zatím to nejlepší, co jsem o psaní knih četla.

Re: Problém

Datum: 21.12.2010 | Vložil: fish1s*

Taky píšu dost dobře. Ne že bych se nějak vychvaloval, ale zatím mi to všichni chválí a radí, ať to vydám. Takže se můžu pokusit .... :D

KOmentář

Datum: 26.10.2010 | Vložil: Eliš

Chtěla bych napsat nějaký horor ale vždy mně napdne nějáká pitomost takže díky tomuhle už vím jak na to :)

Zážitky z vězení

Datum: 15.10.2010 | Vložil: Evelyna

Chtěla bych napsat o svém pobytu ve vězení, kde jsem byla poprvé (pevně doufám,že naposledy).J eto jak Alenka v říši divů, samozřejmě se nevyhnu ani naší slavné Justici.

Oprava

Datum: 31.08.2010 | Vložil: Shair

Tohle je dobrý článek a tvoje rady jsou užitečné i pravdivé, až na jednu. Nesouhlasím s tím, že jsou dobré: Krátké věty. Než abych ti to nějak dlouho vysvětlovala, tak ti to ukážu na příkladu ;)

Krátké:
Oblohou se rozezvučel hrom. Alenka vstala a přešla k oknu. Vykoukla ven. Uviděla obrovský blesk, který na minutu vše ozářil. Pak se vrátila k zrcadlu. Podívala se na sebe a upravila se.

A teď delší souvětí ;) :
Noční oblohou se rozezvučel tak hlasitý hrom, až vyděsil malou Alenku sedící před zrcadlem. Zvedla se ze svého oblíbeného křesla a rychle přešla k oknu, aby vykoukla ven. V tu chvíli jí ozářil mohutný blesk, který na minutu ozářil vše, kam až oko dohlédlo a vyděsil všechny drobná zvířátka utíkající do svých nor a doupat. Alenka si toho však nevšímala, jen se mlčky vrátila k zrcadlu, aby dokončila, co začala a popadla do ruky hřeben.

Sám uznej, co je lepší:) Ale já mám jasno ;)

Re: Oprava

Datum: 20.11.2010 | Vložil: Kamča

To s tebou souhlasím krátké věty se hodí do čítanek a slabykářů, příliš dlouhá souvětí ale taky napáchají dost škody.

Re: Oprava

Datum: 31.03.2011 | Vložil: Jana

máš naprostou pravdu je mnohem lepší použít delší věty, kde jsou cítit emoce. Ale když už opravuješ máš v textu za sebou ozářil a to tam ruší....
Ale máš naprostou pravdu :)

Re: Oprava

Datum: 02.04.2011 | Vložil: lensha95

Promiň, ale já tak trochu nesouhlasím s tebou. Ano podle tvého příkladu je rozhodně lepší, druhý příspěvek, ale není to hlavně tím, že jsi ke slovům přidal přívlastky.
Myslím, že autorka delšími větami myslela spíše dlouhá souvětí do kterého se čtenář zamotá.

hm...

Datum: 28.06.2010 | Vložil: Mirime

Pokud to nenavlečeš nějak dokonale neotřele a inteligentně, čtenář ti slovo KONEC omlátí o hlavu. Hm... a co se týče deseti minut na odpočinutí, je to málo. Málo je i deset hodin. Deset měsíců (nebo deset let) je už dost na dobrý odstup, ale z vlastní zkušenosti vím, že tolik času je moc. Deset dní se někomu může zdát přehnané, ale aspoň týden nechat příběh uležet je rotumný postup. Jinak pěkně udělaný článek, jenom bych uvítala něco k osnově příběhu...

Jak napsat

Datum: 23.02.2010 | Vložil: Linda

Ahojky,
Vyberem děje nemám problém ale nejdou mi časy. Buto píšu v minulosti, což nechci ale když to píšu že se to teď ďeje tak to je docela problem. Přád píšu jako že teď se to stalo ted to dělám ale já to chci v tom stylu, př.:Seděla semm okna a dívala sen. Zaslechla sem hluk a tak sem se zvedla./ Sedím u okna a dívám se ven. Zaslechnuhluk a tak se zvednu.(to je to co nechci).

<< 7 | 8 | 9 | 10 | 11 >>

Přidat nový příspěvek