Jak napsat příběh/knihu?

19.02.2009 20:22

Tento článek se bude zabývat tím, jak napsat povídku či knihu. Nečekejte nějaké úchvatné rady, které vám pomohou tak, že se zvás stane hned slavný/á nebo úspěšný/á spisovatel/ka. V tomto článku budu popisovat jen ty nejdůležitější věci, které ke psaní potřebujete.

POTŘEBY
  • Nejdříve ze všeho potřebujete papír a tužku či prupisku (také stačí počítač).
  • Dále potřebujete ruku (popř. ruce) abyste vůbec mohli psát ((pokud umíte psat nohama, stačí  vám ke psaní nohy)).
  • Poté je velmi důležité umět nějaký jazyk. Dejme tomu například Češtinu nebo Slovenštinu.
  • No a ze všeho nejdůležitější co potřebujete je příběh. Bez něj byste asi moc zajímavou věc nenapsali.

No, to bychom měli ty nejzákladnější pomůcky. Samozřejmostí je mozek a fantazie, ale to předpokládám za samozřejmé.

O ČEM PSÁT?

No, vlastně můžete psát o čemkoliv. Např. můžete psát o své cestě do zahraničí, o nějakém vašem zajímavém dobrodružství, o někom z okolí, o vašem křečkovi nebo prostě o něčem, co existuje pouze ve vaší hlavě.  V tomto máte prakticky neomezenou moc. Jenže je hlavní, aby to bylo zajímavé. Například psát o tom, že jste šli do školy a náhle jste zakopli, není moc zajímavé. Ale psát o tom, že jste šli do školy a náhle jste zakopli uprostřed přechodu a na vás se řítil autobus, který nechtěl zastavit, to je už trochu zajímavější.

Je lepší, si příběh trochu promyslet. Dá se to i bez přemýšlení, ale v těchto případech se budete zastavovat a přemýšlet co dál (pokud však nemáte talent na psaní příběhů bez přemýšlení). Poté je dobré si někdy při psaní položit otázku: "Je to vůbec zajímavé? Přečetl bych si tohle dobrovolně?" Pokud odpovíde ano, vše je v pořádku (což budete říkat asi pořád), pokud však ne, naskytla se chyba a vy ji budete muset opravit. Opravíte ji tak, že si přečtete znovu vše co jste už napsali, zamysleli se nad tím a upravili tak aby jste na otázku uvedenou výše mohli odpovědět ano.

Také záleží na tom, zda li píšete knihu, nebo povídku. Pokud píšete knihu, je jasné, že příběh bude muset být zajímavý , dlouhý a propracovaný. Zato u povídek stačí krátká zápletaka , která je sama o sobě zajímavá.

JAK PSÁT?

Pište tak, jak to uznáte za vhodné (nejlépe česky nebo slovensky). Nejdůležitější je aby měl text hlavu a patu. Dávejte si pozor na velmi dlouhá souvětí. ty dělají jen velikou neplechu. Stačí krátké jednoduché věty, které jsou srozumitelné a zároveň popohání děj kupředu.

JAK UKONČIT PŘÍBĚH/KNIHU?

Znám na to nejlepší slovo: KONEC.

ZÁVĚREČNÉ PRÁCE

Po dopsání povídky si odpočiňte tak na pět, deset minut. Je důležité nechat mozek chvíli odpočinout, než se vrhnete na poslední fázi a tím je opětovné přečtení. To logicky znamená, že si po sobě text znovu přečtete, opravíte gramatické chyby (samozřejmě ty, které najdete) a kdyžtak upravíte různé věty, pokud nedávají smysl. 

Pokud jste dopsali knihu, je dobré si odpočiniut i několik dní, než si ji přečtete. Urovnají se vám myšlenky a vy budete mít chladnou hlavu na opravování. 

No a to je všechno. Doufám, že jste od tohoto textu moc neočekávali. Jen jsem zde posal hlavní věci, které jsou pro příběh a knihu důležité. Takže doufám, že to chápete a prominete mi, že zde nejsou rady a tipy jak napsat dobrou knihu či příběh.     

 

 

 

Jak napsat příběh/knihu?

hnus

Datum: 04.08.2011 | Vložil: piiúéuéúíi

dsguzuiáýžtrýesřěšžwš

poděkování

Datum: 24.07.2011 | Vložil: Petra

Děkuji moc za radu. Už dlouho jsem přemýšlela o napsání vlastní knihy. Ještě jednou děkuji moc

Kniha

Datum: 17.07.2011 | Vložil: Tharia

Lidi ale to přeci není tak těžké napsat něco delšího. Hlavně si fakt nevymýšlejte nic složitýho jak už tu někdo psal :D...prostě jen začněte psát s nějakou svojí myšlenkou, hlavně musíte psát rychle aby to kouzlo toho co vás zrovna nadchlo nepustilo a knížka tak neztratila ten náboj co ste do ní dali.

Re: Kniha

Datum: 19.10.2011 | Vložil: O.....

Jojo ono se to řekne, ale naklepu to do počítače, pak to přečtu a přepisuji od začátku. A to co neni složité, to se mi nelíbí a složitý příběh/knížku v životě nedopíši...

pochvala :D

Datum: 14.07.2011 | Vložil: micky

ahoj me je 14 a chci napsat zatim svoji prvni knihu.nikdy by me to nenapadlo kdyby mi ucitelka stale nerikala ze mam nejlepsi slohy ze tridy a potom i z druheho stupne.poradila mi at napisu knihu ktera by zajimala me vrstevniky.mam napada na knihu ale protoze sem nikdy nepsala tak se skusila jit na google abych se o tom neco dovedela...moc ti dekuji za tvuj prispevek protoze mi to hodne pomohlo.....

Kniha vs. Povídka

Datum: 09.06.2011 | Vložil: Bastett

Jo tak já většinou vymyslím dlouhou zápletku a naivně na ni chci napsat krátkou povídku. Většinou skončím u pěti stran, i když bych mohla dál pokračovat. Příběh sice je dokončený, ale tak nějak stroze. Cítím, že by to sneslo i delší konec, který by se klidně mohl vyvinout do knihy. Co s tím? Prosím :)

Re: Kniha vs. Povídka

Datum: 05.07.2011 | Vložil: Karolína

Také jsem měla podobný problém. Je dobré se třeba přihlásit do některé literární soutěže, kde je dané téma. Tam přeci jen víš o čem máš psát.
Raději si nevymýšlej nějaké zápletky, spíše si vymysli téma - nějaký ten děj v pár bodech, charakterizuj si hlavní postavy a pak piš... Neděs se toho, že až si to budeš znovu číst, budeš chtít vše opravit, to je normální... I já to tak mám. Ale vždycky si řeknu: "Nech to takhle, když jsi to psala, tak jsi věřila, že toto je to jediné správné! Věř tomu i teď!"
Snad jsem Ti aspoň trochu poradila, přeju Ti hodně nápadů, Karolína.

cz

Datum: 07.06.2011 | Vložil: hary tarzan

nemam napad

pochvala

Datum: 26.12.2010 | Vložil: Kerol

Musím ti vážně říct, že to máš dobře napsané :) já se tedy pokouším také o knihu a docela mě překvapilo, jak se o to pokouší dost lidí :D zajímalo by mě kolika se to povede (doufám, že alespoň třetině určitě)
No nic moc děkuji za rady co jsou tady napsané a snad mi pomůžou :D hodně štěstí

Problém

Datum: 20.11.2010 | Vložil: Kamča

Ahoj ráda píšu a mohu prohlásit že mi to jde. Umistuju se se svými povídkami a básničkami na prvních místech v literárních soutěžích po celé republice, ale nevím jak napsat nějakou pořádnou knihu vždycky se do svého výtvoru zamotam takže končí v koši. Poradíš mi prosím , jak si jí rozkouskovat na menší sousta a co se od jednotlivých kapitol očekává???

<< 7 | 8 | 9 | 10 | 11 >>

Přidat nový příspěvek