Jak napsat příběh/knihu?

19.02.2009 20:22

Tento článek se bude zabývat tím, jak napsat povídku či knihu. Nečekejte nějaké úchvatné rady, které vám pomohou tak, že se zvás stane hned slavný/á nebo úspěšný/á spisovatel/ka. V tomto článku budu popisovat jen ty nejdůležitější věci, které ke psaní potřebujete.

POTŘEBY
  • Nejdříve ze všeho potřebujete papír a tužku či prupisku (také stačí počítač).
  • Dále potřebujete ruku (popř. ruce) abyste vůbec mohli psát ((pokud umíte psat nohama, stačí  vám ke psaní nohy)).
  • Poté je velmi důležité umět nějaký jazyk. Dejme tomu například Češtinu nebo Slovenštinu.
  • No a ze všeho nejdůležitější co potřebujete je příběh. Bez něj byste asi moc zajímavou věc nenapsali.

No, to bychom měli ty nejzákladnější pomůcky. Samozřejmostí je mozek a fantazie, ale to předpokládám za samozřejmé.

O ČEM PSÁT?

No, vlastně můžete psát o čemkoliv. Např. můžete psát o své cestě do zahraničí, o nějakém vašem zajímavém dobrodružství, o někom z okolí, o vašem křečkovi nebo prostě o něčem, co existuje pouze ve vaší hlavě.  V tomto máte prakticky neomezenou moc. Jenže je hlavní, aby to bylo zajímavé. Například psát o tom, že jste šli do školy a náhle jste zakopli, není moc zajímavé. Ale psát o tom, že jste šli do školy a náhle jste zakopli uprostřed přechodu a na vás se řítil autobus, který nechtěl zastavit, to je už trochu zajímavější.

Je lepší, si příběh trochu promyslet. Dá se to i bez přemýšlení, ale v těchto případech se budete zastavovat a přemýšlet co dál (pokud však nemáte talent na psaní příběhů bez přemýšlení). Poté je dobré si někdy při psaní položit otázku: "Je to vůbec zajímavé? Přečetl bych si tohle dobrovolně?" Pokud odpovíde ano, vše je v pořádku (což budete říkat asi pořád), pokud však ne, naskytla se chyba a vy ji budete muset opravit. Opravíte ji tak, že si přečtete znovu vše co jste už napsali, zamysleli se nad tím a upravili tak aby jste na otázku uvedenou výše mohli odpovědět ano.

Také záleží na tom, zda li píšete knihu, nebo povídku. Pokud píšete knihu, je jasné, že příběh bude muset být zajímavý , dlouhý a propracovaný. Zato u povídek stačí krátká zápletaka , která je sama o sobě zajímavá.

JAK PSÁT?

Pište tak, jak to uznáte za vhodné (nejlépe česky nebo slovensky). Nejdůležitější je aby měl text hlavu a patu. Dávejte si pozor na velmi dlouhá souvětí. ty dělají jen velikou neplechu. Stačí krátké jednoduché věty, které jsou srozumitelné a zároveň popohání děj kupředu.

JAK UKONČIT PŘÍBĚH/KNIHU?

Znám na to nejlepší slovo: KONEC.

ZÁVĚREČNÉ PRÁCE

Po dopsání povídky si odpočiňte tak na pět, deset minut. Je důležité nechat mozek chvíli odpočinout, než se vrhnete na poslední fázi a tím je opětovné přečtení. To logicky znamená, že si po sobě text znovu přečtete, opravíte gramatické chyby (samozřejmě ty, které najdete) a kdyžtak upravíte různé věty, pokud nedávají smysl. 

Pokud jste dopsali knihu, je dobré si odpočiniut i několik dní, než si ji přečtete. Urovnají se vám myšlenky a vy budete mít chladnou hlavu na opravování. 

No a to je všechno. Doufám, že jste od tohoto textu moc neočekávali. Jen jsem zde posal hlavní věci, které jsou pro příběh a knihu důležité. Takže doufám, že to chápete a prominete mi, že zde nejsou rady a tipy jak napsat dobrou knihu či příběh.     

 

 

 

Jak napsat příběh/knihu?

Re: Kniha

Datum: 30.01.2012 | Vložil: Taja7

Já píšu taky dlouho a zezačátku jsem měla podobný problém. Pak jsem to vyřešila. Popřemýšlej nad dějem podrobněji - například mluv o minulosti postav, popiš okolí, přidej nové záležitosti, které v původním příběhu sice nejsou, ale nebudou tam vadit - např. můžeš přidat jedno dobrodržství, pokud se tvoji hrdinové vydají na delší cestu. Může se jim stát něco, co v budoucnu ovlivní děj příběhu.
Pokud opravdu nevíš a zasekl ses, zkus se podívat na svět okolo sebe. Vidíš člověka, který nese nějakou věc - pospíchá, nebo má dost času ? Kam jde ? Proč tam jde ? Jaký má život ? Jak to asi u něj doma vypadá ? Nebo například se stromem - proč roste právě na tomto místě ?
Mně to vždycky pomáhá :D Po chvilce přemýšlení mně vždycky něco napadne.
Psaní zdar !
Autorovi článku : Velmi poučné ! Nádherně sepsané :D

něco alá.. no.. fantasy

Datum: 27.11.2011 | Vložil: Siegfried

hehe... zajímavý článek...
já už dlouho píšu fantasy.. příběh.. román.. mám rozplánované tři díly, příběh samotný promýšlím už asi čtyři roky a sbírám inspiraci kde to jde... ale problém mám v dialozích.. příběh je konstrukčně pevný a lecos snese... ale na dialozích to právě často vadne- když například ležím v posteli, nebo jsme s kámošem na čundru, dycky mě přesně napadne, o čem se budou bavit a jak tím budou rozvíjet příběh v tom místě, kde jsem uvázl jako galeona na korálech. Jenže: ouha! Dřepnu k papíru nebo kompu a... černý vokno a absolutně nevim jak dál..
Tak esli nevíte, jak na to

Siegfried

Re: něco alá.. no.. fantasy

Datum: 08.01.2012 | Vložil: AnyQ

Když tě něco napadne, zkus si co nejdřív to někam zapsat. Dělala jsem to tak :)

Re: něco alá.. no.. fantasy

Datum: 20.01.2012 | Vložil: Jana

Já taky píšu a s dialogem mi pomáhá, když si napíšu pouze dialog, podobně jako scénář. Příklad:
Petr: Ahoj
Lucie: Nazdar
Mám už první kapitolu takhle rozepsanou a je o poznání lepší než ta předešlá.

:)

Datum: 23.11.2011 | Vložil: Mája

Ahoj, už jsem napsala několik svých povídek, a nechci se chlubit, ale každá z nich měla dost velký ohlas. Teď mám rozepsanou povídku, která je zatím asi cca na 13 stránek, a plánuju ji rozvinout do knihy( Kámošky mě donutily ) a Tvoje stránka mi dost pomohla. :)

JAK VYDAT KNIHU

Datum: 12.11.2011 | Vložil: JAN APETAUER

MOC RÁD BYCH SE DOZVEDEL JAK KNIHU VYDAT

Mrtvá Zóna

Datum: 30.09.2011 | Vložil: Čenda (14 let)

Díky, trochu mi pomohl tento stručný návod. A já napsal svou první ságu Mrtvá Zóna (má 6 dílů: Mrtvá Zóna 1: volání mrtvé zóny, MT2: Hrad smrti- vzpoura minulosti, MT3:Hrad smrti- útěk, MT4:Další krev, MT5: poslední výstřely, MT6: Nikdy to neskončí..) A jako dík malý úryvek z prvního dílu: Šlo to lehce, už jsem to skoro měl. Snažil jsem se, jak jen to šlo. Najednou něco cvaklo a hlasitě zavrzalo. Dveře se otevřely, ale nic jsem za nimi neviděl. Vrátil jsem se zpět k práci. Zase něco skřípavě zavrzalo. Leknutím jsem vyskočil a utíkal ke dveřím.......byly zamčené.
"Co teď?" řekl jsem si v duchu a všiml si, že se něco začíná dít!!! Nechal jsem to být a vrátil se zpět ke své práci. Ostražitě jsem se rozhlížel kolem sebe a můj zrak se zastavil na stole, který byl přede-mnou. Kulil jsem na něj oči, ale v tom mě něco zarazilo. Pod stolem jsem viděl něčí nohy. Černé nohavice, staré ošoupané boty. Hlavou mi proběhlo: "Jak se sem mohl někdo dostat??? Dveře přece byly zamčené?!?" Rychlým a svižným kotrmelcem jsem skočil pro samopal, ale...... nikde nic..... DÍKY

Fontána Mládí

Datum: 24.09.2011 | Vložil: Roman Machala

Je mi 10 let. Píšu o pirátu Černovousovi (Edwardu Teachovi) který se snaží najít Fontánu Mládí. Problém je to že nevím jak rozvinout jednu kapitolu do stránek. Prosím poraďte :)

Re: Fontána Mládí

Datum: 09.10.2011 | Vložil: Debbi Murasová

Lepší je psát bez kapitol, pak nemusíš řešit, jestli je kapitola dost dlouhá. Znám to z vlastní zkušenosti :)

:-) Mám vymyšlené

Datum: 12.09.2011 | Vložil: Prokop Tunel

Ano, psát povídku o Kvočně. Hehe.. První kapitola - Prasečí nožička :-))

<< 6 | 7 | 8 | 9 | 10 >>

Přidat nový příspěvek