Jak napsat příběh/knihu?

19.02.2009 20:22

Tento článek se bude zabývat tím, jak napsat povídku či knihu. Nečekejte nějaké úchvatné rady, které vám pomohou tak, že se zvás stane hned slavný/á nebo úspěšný/á spisovatel/ka. V tomto článku budu popisovat jen ty nejdůležitější věci, které ke psaní potřebujete.

POTŘEBY
  • Nejdříve ze všeho potřebujete papír a tužku či prupisku (také stačí počítač).
  • Dále potřebujete ruku (popř. ruce) abyste vůbec mohli psát ((pokud umíte psat nohama, stačí  vám ke psaní nohy)).
  • Poté je velmi důležité umět nějaký jazyk. Dejme tomu například Češtinu nebo Slovenštinu.
  • No a ze všeho nejdůležitější co potřebujete je příběh. Bez něj byste asi moc zajímavou věc nenapsali.

No, to bychom měli ty nejzákladnější pomůcky. Samozřejmostí je mozek a fantazie, ale to předpokládám za samozřejmé.

O ČEM PSÁT?

No, vlastně můžete psát o čemkoliv. Např. můžete psát o své cestě do zahraničí, o nějakém vašem zajímavém dobrodružství, o někom z okolí, o vašem křečkovi nebo prostě o něčem, co existuje pouze ve vaší hlavě.  V tomto máte prakticky neomezenou moc. Jenže je hlavní, aby to bylo zajímavé. Například psát o tom, že jste šli do školy a náhle jste zakopli, není moc zajímavé. Ale psát o tom, že jste šli do školy a náhle jste zakopli uprostřed přechodu a na vás se řítil autobus, který nechtěl zastavit, to je už trochu zajímavější.

Je lepší, si příběh trochu promyslet. Dá se to i bez přemýšlení, ale v těchto případech se budete zastavovat a přemýšlet co dál (pokud však nemáte talent na psaní příběhů bez přemýšlení). Poté je dobré si někdy při psaní položit otázku: "Je to vůbec zajímavé? Přečetl bych si tohle dobrovolně?" Pokud odpovíde ano, vše je v pořádku (což budete říkat asi pořád), pokud však ne, naskytla se chyba a vy ji budete muset opravit. Opravíte ji tak, že si přečtete znovu vše co jste už napsali, zamysleli se nad tím a upravili tak aby jste na otázku uvedenou výše mohli odpovědět ano.

Také záleží na tom, zda li píšete knihu, nebo povídku. Pokud píšete knihu, je jasné, že příběh bude muset být zajímavý , dlouhý a propracovaný. Zato u povídek stačí krátká zápletaka , která je sama o sobě zajímavá.

JAK PSÁT?

Pište tak, jak to uznáte za vhodné (nejlépe česky nebo slovensky). Nejdůležitější je aby měl text hlavu a patu. Dávejte si pozor na velmi dlouhá souvětí. ty dělají jen velikou neplechu. Stačí krátké jednoduché věty, které jsou srozumitelné a zároveň popohání děj kupředu.

JAK UKONČIT PŘÍBĚH/KNIHU?

Znám na to nejlepší slovo: KONEC.

ZÁVĚREČNÉ PRÁCE

Po dopsání povídky si odpočiňte tak na pět, deset minut. Je důležité nechat mozek chvíli odpočinout, než se vrhnete na poslední fázi a tím je opětovné přečtení. To logicky znamená, že si po sobě text znovu přečtete, opravíte gramatické chyby (samozřejmě ty, které najdete) a kdyžtak upravíte různé věty, pokud nedávají smysl. 

Pokud jste dopsali knihu, je dobré si odpočiniut i několik dní, než si ji přečtete. Urovnají se vám myšlenky a vy budete mít chladnou hlavu na opravování. 

No a to je všechno. Doufám, že jste od tohoto textu moc neočekávali. Jen jsem zde posal hlavní věci, které jsou pro příběh a knihu důležité. Takže doufám, že to chápete a prominete mi, že zde nejsou rady a tipy jak napsat dobrou knihu či příběh.     

 

 

 

Jak napsat příběh/knihu?

Re: Re: Kniha

Datum: 12.08.2014 | Vložil: Morgot

123 má pravdu :-)

plagiátorko

Začátek od Anett :D

Datum: 20.08.2012 | Vložil: Začátky

No já bych chtěla napsat knížku o řeckých bozích.Vždy mě tyhle povídky byvily.Já jsem například četla Percyho jacksona.Velice pěkná kniha. Problém je,že se bojím to napsat.Nevím čím začít.Postavy teď budu vymýšlet.Prosím pište mi napády na AnetaMischekova@seznam.cz
Nikoho nebudu odsuzovat za nesedící nápad a děkuji předem tomu kdo mi napíše pár nápadů.A omlovám se když vám brzy neodpovím mám rozbitý počítač tak se bude opravovat.Těším se na vaše odpovědi děkuji moc Anett

Já mám už napsanou knihu ale není hotová

Datum: 12.08.2012 | Vložil: Katulik

Dobrý den já začala psát knihu o jedné holce ale nevím jak mám pokračovat už mě nic nenapadá předem děkuji za odpověď.


Nashledanou

oprava

Datum: 25.07.2012 | Vložil: lilinsa

já bych tam místo psaní o tom ať píšeme nohou psala o tom že je dobré mít nějaký vzor nebo insiraci

hhhhhhh

Datum: 02.07.2012 | Vložil: martin

vvvvvvvsdfgdfxhdgjdfhgngf

Zkopírované!!!!

Datum: 08.05.2012 | Vložil: tsss!

Jak je mozne, ze presne tento text jsem videla uz na internetu?
To teda asi na moc nemáš, když musíš vše kopírovat! :/
Lidi, on vam toho moc neporadi, kdyz to zkopiroval....
A kdyz jo, tak vam to k nicemu nebude :P :/
Dost ubohé!!

Re: Zkopírované!!!!

Datum: 04.07.2012 | Vložil: Ajda

Je to jedno ne.? Mě ten text pomohl a je mi jedno, na jaké stránce to je. Tak nedělej chytrou prosím tě.. Ty bys stejně nic neuměla nakopírovat, ani dobrej příběh napsat, tak neurážej ;).

Re: Zkopírované!!!!

Datum: 05.08.2012 | Vložil: Sabíí :)

Taky mi nepřijde moc skvělé,že je text okopírovaný a nikde není napsáno,že to není originální,ale zkopčený ;))

Vtipný textík :))

Datum: 28.04.2012 | Vložil: Irena

Protože ráda čtu a baví mě psát... tak mam jednu knihu hotovou, má 217 stránek... chci pokračovat, a čerpám energii :)) hodně zdaru ostatním... Pa

V jednoduchosti je síla...

Datum: 19.03.2012 | Vložil: Jaroslav Formáček

...jak jednoduché.:-)
Díky Toncku.

Jára

<< 3 | 4 | 5 | 6 | 7 >>

Přidat nový příspěvek