Jak napsat příběh/knihu?

19.02.2009 20:22

Tento článek se bude zabývat tím, jak napsat povídku či knihu. Nečekejte nějaké úchvatné rady, které vám pomohou tak, že se zvás stane hned slavný/á nebo úspěšný/á spisovatel/ka. V tomto článku budu popisovat jen ty nejdůležitější věci, které ke psaní potřebujete.

POTŘEBY
  • Nejdříve ze všeho potřebujete papír a tužku či prupisku (také stačí počítač).
  • Dále potřebujete ruku (popř. ruce) abyste vůbec mohli psát ((pokud umíte psat nohama, stačí  vám ke psaní nohy)).
  • Poté je velmi důležité umět nějaký jazyk. Dejme tomu například Češtinu nebo Slovenštinu.
  • No a ze všeho nejdůležitější co potřebujete je příběh. Bez něj byste asi moc zajímavou věc nenapsali.

No, to bychom měli ty nejzákladnější pomůcky. Samozřejmostí je mozek a fantazie, ale to předpokládám za samozřejmé.

O ČEM PSÁT?

No, vlastně můžete psát o čemkoliv. Např. můžete psát o své cestě do zahraničí, o nějakém vašem zajímavém dobrodružství, o někom z okolí, o vašem křečkovi nebo prostě o něčem, co existuje pouze ve vaší hlavě.  V tomto máte prakticky neomezenou moc. Jenže je hlavní, aby to bylo zajímavé. Například psát o tom, že jste šli do školy a náhle jste zakopli, není moc zajímavé. Ale psát o tom, že jste šli do školy a náhle jste zakopli uprostřed přechodu a na vás se řítil autobus, který nechtěl zastavit, to je už trochu zajímavější.

Je lepší, si příběh trochu promyslet. Dá se to i bez přemýšlení, ale v těchto případech se budete zastavovat a přemýšlet co dál (pokud však nemáte talent na psaní příběhů bez přemýšlení). Poté je dobré si někdy při psaní položit otázku: "Je to vůbec zajímavé? Přečetl bych si tohle dobrovolně?" Pokud odpovíde ano, vše je v pořádku (což budete říkat asi pořád), pokud však ne, naskytla se chyba a vy ji budete muset opravit. Opravíte ji tak, že si přečtete znovu vše co jste už napsali, zamysleli se nad tím a upravili tak aby jste na otázku uvedenou výše mohli odpovědět ano.

Také záleží na tom, zda li píšete knihu, nebo povídku. Pokud píšete knihu, je jasné, že příběh bude muset být zajímavý , dlouhý a propracovaný. Zato u povídek stačí krátká zápletaka , která je sama o sobě zajímavá.

JAK PSÁT?

Pište tak, jak to uznáte za vhodné (nejlépe česky nebo slovensky). Nejdůležitější je aby měl text hlavu a patu. Dávejte si pozor na velmi dlouhá souvětí. ty dělají jen velikou neplechu. Stačí krátké jednoduché věty, které jsou srozumitelné a zároveň popohání děj kupředu.

JAK UKONČIT PŘÍBĚH/KNIHU?

Znám na to nejlepší slovo: KONEC.

ZÁVĚREČNÉ PRÁCE

Po dopsání povídky si odpočiňte tak na pět, deset minut. Je důležité nechat mozek chvíli odpočinout, než se vrhnete na poslední fázi a tím je opětovné přečtení. To logicky znamená, že si po sobě text znovu přečtete, opravíte gramatické chyby (samozřejmě ty, které najdete) a kdyžtak upravíte různé věty, pokud nedávají smysl. 

Pokud jste dopsali knihu, je dobré si odpočiniut i několik dní, než si ji přečtete. Urovnají se vám myšlenky a vy budete mít chladnou hlavu na opravování. 

No a to je všechno. Doufám, že jste od tohoto textu moc neočekávali. Jen jsem zde posal hlavní věci, které jsou pro příběh a knihu důležité. Takže doufám, že to chápete a prominete mi, že zde nejsou rady a tipy jak napsat dobrou knihu či příběh.     

 

 

 

Jak napsat příběh/knihu?

Re: moje kniha je blbá

Datum: 09.04.2013 | Vložil: knihomol

Myslím že i kniha z nejobyčejnějšího života může být zajímavá když do toho zapojíš vtip a fantazii ;)

Díky...

Datum: 29.11.2012 | Vložil: Zaton

Už jsem jednou celkem dávno děkoval....ale pomohl mi tento článek znovu... Úspěšně jsem dokončil svou ságu Mrtvé Zóny, a pokračuji dál, díky tomuhle článku se snažím publikovat své knihy.
Ale pokud vám to nestačí obraťte se na můj mail CendaSenk@seznam.cz
hodně lidem z téhle stránky jsem pomohl...
A ještě jednou vzdávám hold autorovi... =) díky ti.....

slečna

Datum: 20.11.2012 | Vložil: gabi

Já jsem se rozhodla psát o své kočičce je zajímavá,zvědavá a moc rada si semnou hraje a povídá.
Je to zajímavé?

Je to dost možné

Datum: 13.10.2012 | Vložil: Latty

Také jsem tenhle text viděla na mnoha jiných webech... Nevím, k čemu to potom je, když to má každý. U tohohle článku to ještě tak nevadí, až tak moc člověku stejně pomoct neumí, ale kdyby byl delší a někdo si na tom dal práci, tak bych za jeho zkopírování dokázala zabíjet :P

kniha

Datum: 24.09.2012 | Vložil: Ester

Já píšu příběh o čtyřech přátelích kteří najdou vchod do světa který je podobný našemu ale dávno v minulosti, dva z nich otráví chobotnice která má v chapadlech silný jed.. do dvou dní oběť chobotnice usne na celí týden.. když se probudí jsou pouze jeden den normální tak jako dříve... ale na druhý den se z nich stávají příšery které žerou lidskou kůži a pijí i krev jakéhokoli živočicha.. najdou domorodý kmen který jim nabídne menší pomoc..... jen co se probudí ti dva otrávení kmen se jich chce zbavit těm zbilím dvoumse to nelíbí a tak se vzpouří... hned na to zjistí ze domorodci které nazvali APAČI je chcou použít jako pokusný předmět, chcou jim dát napít NĚČEHO a pak je strčit k té chobotnici... aby zjistili jestli je protilátka účiná nebo ne... ty otávení už jsou dávno pryč a zbylí dva jsou v zajetí jednouvečer se jim podaří uniknout a ještě k tomu jednoho člena kmene trefí omylem ve spánku kamenem a ten člen kmene apačů se zblázní.... myslíte že by z toho mohla být dobrá kniha ?? (to samozřejmě není všechno je tam toho spousta dalšího) budu ráda za vaše komentáře Esťa.

Re: kniha

Datum: 20.01.2013 | Vložil: Clawdeen

Pro Es´tu:
Es´to myslím že by z toho mohla být dobrá kniha. Ale varuji tě že nejsem žádná odbornice, napsala jsem zatím jenom tři povídky. Ale rozhodla jsem se psát knihu, ale prozatím nevím jakou...:)

Začínám ;DD

Datum: 01.09.2012 | Vložil: Natthali

Taky začínám psát příběh je to o dívce které umřeli oba rodiče když jí při cestě domů vezli z knihovny. Rozhodne se začít nový život na nové škole v novém prostředí u své tety :) .... ještě je to celkem o ničem ale pracuji na tom :)

Příběh tajemného tuláka

Datum: 30.08.2012 | Vložil: Lord Rade

Tenhle článek mi moc nepomohl, ale budiž :D Před prázdninama jsem začal psát příběh o tajemném tulákovi z prostředí Skyrimu.. Zatím moc stránek nemám a pokud si budete chtít číst, tak navšivte tuto stránku:
https://skyrim.4fan.cz/forum/viewthread.php?thread_id=3183

Kniha

Datum: 21.08.2012 | Vložil: Kristýna

Jáprávě začínám psát knihu. Je o jedné dívce, které umřeli rodiče a ona se musí po nástupu na školu magie potýkat se zlem. v tom ji, ale pomáhají její přátelé.

Re: Kniha

Datum: 30.08.2012 | Vložil: 123

takže opisujes Harry pottera

<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>

Přidat nový příspěvek