Jak jsou na tom Čeští spisovatelé?

11.03.2009 20:12

Po přečtení názvu tohoto článku si jistě řeknete: "Nad čím tady chce ten debil uvažovat?" Odpověď se dozvíte o pár řádků níže. Nejdříve však dvě otázky.

1. Kolik znáte českých spisovatelů?

2. Kolik znáte aktuálních (tím samozřejmě myslím živých) českých spisovatelů?

Na první otázku jistě vyjmenujete pár našich známých pisatelů. Kolik však vyjmenujete autorů u druhé otázky? No, asi jich moc nebude. A čím to tak asi může být? Je to tím, že jich moc není? Nebo snad proto, že nejsou moc dobří? Tím se dostáváme k odpovědi v úvodu. Podle mne na tom nejsou moc dobře. Pokud vím, tak jediný, kdo se uživí na volné noze jako spisovatel je Viewegh. Ti ostatní chodí (většinou) ještě do práce a knihy píší ve svém volném čase. Takže, opravdu jsou ti češi tak špatní, že je skoro "nikdo" nečte? Podle mě ne. Je to tím, že dnes je svět tzv. "ovládán" Amerikou.

Tak na příklad u dnešní mládeže. Většina z nich si možná na žádného žijícího českého spisovatele nevzpomene. Za to určitě budou znát např. Paoliniho, Mayerovou a jim podobné spisovatele. Dalším důvodem, proč je neznají, je ten, že skoro vůbec nečtou. V této době si spíše většina děcek sedne k televizi nebo počítači. Však proč by taky měli číst, když to mohou vidět.

Dále mě štve fakt, že se o nich neučíme ve škole. Jistě většina z vás namítne, že učit se o někom, kdo toho moc nenapsal je blbost. Ano, možná je, ale možná taky ne. Ale když už se učíme o spisovatelích, kteří žili před několika desitkami (i stovkami) let, učit se jejich díla a některé si muset i přečíst, tak proč už se taky nenaučíme taky pár jmen z této doby - díla samozřejmě nemusíme, ale alespoň pár jmen. Ale ne. Raději budeme číst nějaký dílo, které je v této době pro mládež nudný, a budeme přemýšlet, co tím asi chtěl autor říci. Tohle mě taky štve, protože přemýšlet nad textem, u nějž se neví, zda-li jím chtěl autor něco říci je stupidní. Pokud jste nepochopili uvedu jeden příklad: Autor napíše nějaký text, kterým nechtěl nic říct, prostě jej jen napsal. Po jeho smrti si několik lidí řekne, že svým textem myslel něco opravdu úžasného a začnou ho ohlašovat, jako největšího myslitele všech dob. Příklad je velmi nereálný, ale jde z něj pochopit jak jsem to myslel.

Takže jak jsem již řekl, dnešní svět je ovládán Amerikou, která se cpe všude. Však to jistě znáte, když jdete do knihkupectví a na vás "vybafne" několik plakátů nutících vás koupit si nějakou další americkou dětskou fantasy. Jistě v knihkupectví je českých knížek dost, jenže většina lidí se na ně ani nepodívá. Ano, taky je pravda, že nutit číst někoho něco, co nechce je blbé. Jenže každý by podle mě měl vědět alespoň pár žijících autorů ze své doby, protože co je to potom za člověka, který ani neví, kteří spisovatelé zrovna píší.

No a tím se dostávám ke konci této úvahy, kterou jsem chtěl říct, že na tom jsou čeští spisovatelé velmi špatně. Vím, že se mnou hodně z vás nebude souhlasit, jenže tohle je můj názor na tohle téma. Takže pokud máte nějaký vůastní názor na tuto věc, napište jej sem dolů do diskuse, rád si ji přečtu.  

Jak jsou na tom Čeští spisovatelé?

Good info

Datum: 26.05.2014 | Vložil: Pharmg109

Very nice site! cheap goods https://aieopxy2.com/osovqov/4.html

Good info

Datum: 26.05.2014 | Vložil: Pharmb22

Very nice site! <a href="https://aieopxy2.com/osovqov/1.html">cheap goods</a>

Good info

Datum: 25.05.2014 | Vložil: Pharmb483

Very nice site!

Good info

Datum: 25.05.2014 | Vložil: Pharmb46

Very nice site! [url=https://yieopxa2.com/yxyaoyx/2.html]cheap goods[/url]

Good info

Datum: 24.05.2014 | Vložil: Pharme184

Very nice site!

Good info

Datum: 24.05.2014 | Vložil: Pharmf401

Very nice site! cheap goods https://oixypea2.com/oxovqor/4.html

Good info

Datum: 24.05.2014 | Vložil: Pharma149

Very nice site! <a href="https://oixypea2.com/oxovqor/1.html">cheap goods</a>

Good info

Datum: 23.05.2014 | Vložil: Pharme404

Very nice site! cheap goods https://oixypea2.com/oxovqor/4.html

Good info

Datum: 23.05.2014 | Vložil: Pharme864

Very nice site! [url=https://oixypea2.com/oxovqor/2.html]cheap goods[/url]

Good info

Datum: 22.05.2014 | Vložil: Pharmc542

Very nice site!

Good info

Datum: 22.05.2014 | Vložil: Pharme808

Very nice site! cheap goods https://opxyiea2.com/yoyaoyo/4.html

Good info

Datum: 22.05.2014 | Vložil: Pharma23

Very nice site! [url=https://opxyiea2.com/yoyaoyo/2.html]cheap goods[/url]

Good info

Datum: 22.05.2014 | Vložil: Pharmk734

Very nice site! <a href="https://opxyiea2.com/yoyaoyo/1.html">cheap goods</a>

John

Datum: 21.05.2014 | Vložil: Smithb527

Hey, thanks for the post.Really thank you! Really Cool. afkfdabkcdgcafad

Komentář

Datum: 05.01.2010 | Vložil: Kritik+

Škoda, že jsi tuhle povídku smazal. Ale pořád ji najdeš, když zadáš "spisovatelé" do hledání.

první úvaha...

Datum: 20.03.2009 | Vložil: Bejbiyna

Úvaha...:) fajn, dodržel si všechna pravidla nebo podmínky úvahy - je tu tvůj názor, hezká struktura, současný společenský problém, který jsi zde celkem povedeně vysvětlil a popsal. Ovšem, od tebe jsem čekala nějaakou, jak to tak vystihnout nejlépe, přeslazenou, krásnou úvahu na nějaké "citové" téma. Nevadí, i tak se povedla.

Re: první úvaha...

Datum: 21.03.2009 | Vložil: Míša

Mohla bych míti jen malý, maličký dotaz?? Jak jsi přišla na to, že by měl Tonda psát o přeslazených věcech??? A ještě k tomu na citové téma, to jsem moc nepochopila, tak jestli bys mohla vysvětlit, prosím...

Re: Re: první úvaha...

Datum: 22.03.2009 | Vložil: Tonda

Stejný dotaz jak Míša.

Re: Re: první úvaha...

Datum: 24.03.2009 | Vložil: Bejbiyna

Většina úvah, která jsem si mohla přečíst, byly právě o tom, že autora nějak "citově" zajímají, berou....Tondu zajímá a bere todle téma, ale já bych toto dílo zařadila spíše do nějaké diskue, po úpravě třeba i fejetonu....To je můj názor a nikomu ho nevnucuju...:)

Koment

Datum: 20.03.2009 | Vložil: Míša-Verča- moje sestřička

Tondo, moje ségra ti vzkazuje, že píšeš skvěle, a máš zkusit noviny...
A o žijících spisovatelů mám dotaz: Platí Jára Cimrman??????

<< 1 | 2 | 3 >>

Přidat nový příspěvek